Pontoni se proizvode od polietilena velike gustine (HDPE) kao plovni nosači ili plovni temelji za najrazličitije objekte i konstrukcije na vodi. Pontoni su pravi primer izuzetnih osobina plastike i njene važnosti kao materijala, u savremenom dobu. Čak i najverniji ekolozi ne mogu da odole, a da ne izraze poštovanje prema upotrebnoj vrednosti plastičnih pontona danas.

Porudžbine koje primamo od naših klijenata stalno dopunjuju već dugačak spisak namene koju plastični pontoni imaju.

Naši plastični pontoni koriste se kao osnova za:

 • splavove
 • kućice na vodi
 • skele
 • plutajuće molove, marine, dokove
 • katamarne, trimarane, kvatromarane
 • pontonska plovila, čamce
 • plovne kaveze za uzgoj riba
 • plutajuće barijere različite namene
 • plutajuće terase za privatnu ili javnu upotrebu
 • plutajuće terene za rekreaciju i razonodu
 • plutajuće platforme

Proizvodnja pontona vrši se isključivo po narudžbini zato što je za svaku porudžbinu potrebno izvršiti konkretan proračun uzimajući u obzir namenu, potrebnu veličinu, očekivano opterećenje i nosivost pontona.
Maksimalna dužina pontona koju proizvodimo je 12m zbog ograničenja koje nam nameće mogućnost transporta. Prečnik pontona je standardnih dimenzija i kreće se u rasponu od 500 mm do 1600 mm.
Tehnologijom spiralnog namotavanja polietilena visoke gustine (HDPE) proizvodimo pontone izuzetnih karaktersitika, otpornih na lom kao i drugih važnih mehaničkih karakteristika.

Plasticni pontoni osobine i prednosti

Zbog svojih osobina, tokom eksploatacije pontoni su takođe otporni na habanje, otporni na uticaj spoljašnje sredine,imaju zaštitu od UV zračenja i ne traže antikorozionu zaštitu.
Zatezna čvrstoća, čvrstoća na pritisak i žilavost materijala zadržavaju se u rasponu temperatura od -30° C do +80°C.

Plastični pontoni traju više od 50 godina, a da za to vreme nije potrebno nikakvo dodatno održavanje.
Konstrukcijski, pontoni garantuju potpunu bezbednost. Pregradne komore unutar pontona stavljaju se na rastajanju od jednog metra tako da u slučaju lokalnog oštećenja ponton zadržava svoju funkciju i obezbeđuje i dalje stabilnu i sigurnu osnovu za kontrukciju koju nosi.
Popravak oštećenja pontona najčešće se obavlja na licu mesta dok je ponton i dalje normalno u stanju upotrebe.
Dodatna sigurnost u nekim slučajevima eksploatacije osigurava se korišćenjem ispune od stiropora koji u slučaju prodora vode upija samo 3% vode.

Pontoni kao osnova za splav

Vazduh u pontonu nije hermetiči zatvoren. Disanje pontona osigurano je putem revizionih otvora odnosno ventila-odušaka koji obezbeđuju razmenu vazduha u komorama sa okolnim vazduhom, kako bi se obezbedio adekvatan pritisak i temperatura vazduha celom dužinom pontona tokom izlaganja svim atmosferskim uslovima.
Pontoni su idelno rešenja kao osnova, plovni temelj, za sve vrste konstrukcija bilo da su aluminijumske, drvene ili metalne konstrukcije. Odgovarajući nosači prilagođavaju se vrsti konstrukcije koju pontoni nose. Gazišta koja se postavljaju na pontone takođe mogu biti od različitog materiala, a najčešće su od drveta ili plastike.

Veliko iskustvo našeg tima i savremena tehnologija prozvodnje pontona sada je apsolutno u službi vaših želja. Pozovite nas i zakažite neobavezan sastanak sa našim stručnim timom kako bi saslušali vaše želje i planove i predložili najbolje rešenje za vas.
Tokom naše dugogodišje prakse konstantnu motivacija za napredovanje u ovom poslu nam daju upravo naši klijenti koji svoje nove načine uživanja na vodi započinju porudžbinom naših pontona.

Splavovi, terase za sunčanje na vodi, platforme za rekreaciju ili zabavu, katamarani, kućice na vodi i druge razne ideje znamo da su izvodljive, bezbedne i jednostavne zahvaljujući našim plastičnim pontonima.
Proizvodnja, montaža i puštanje u eksploataciju naših pontona odvija se u skladu sa zakonom i procedurama koje obezbeđuju i sigurnu registraciju vašeg plovnog objekta.
Na vama je samo da zamislite vaš način uživanja na vodi i pozovete nas da zajedno stvaramo sada.