Rezervoari za vodu – plastični Vs betonski rezervoari

Betonski rezervoari

Betonski rezervoari za vodu i cisterne za vodu su uglavnom jaki i dugotrajni. Veoma su teški i teški za rukovanje. Rezervoar zapremine 20 000 litara bi težio oko 10 tona. Betonski rezervoari za vodu najčešće se postavljaju pod zemljom, ali su manji rezervoari dostupni i kao nadzemni.

Novi betonski rezervoari za vodu često daju ukus čime se povećava pH vode. Shodno tome, te betonske rezervoare za vodu možda je potrebno isprati pre upotrebe.

Betonski rezervoari za vodu se zidaju na licu mesta i to nekada traje više dana, završna ploča mora da odleži 21 dan.

Pucanje i curenje jedna je od najčešćih žalbi zbog betona. Sve dok se rezervoar može isprazniti, pukotine se mogu popraviti. U nekim lošim slučajevima potrebna je plastična obloga koja može biti skupa ako već uzmete u obzir koliko ste uložili u zidanje betonskog rezervoara za vodu.

Standard za betonske rezervoare omogućava određenu količinu curenja, dok standard za plastične rezervoare ne dozvoljava nikakvo curenje.

Plastične cisterne za vodu

Da li znate da je najpopularnija vrsta rezervoara za vodu u Americi – plastični rezervoar za vodu. Ovi tenkovi se proizvode više od 20 godina. Plastični rezervoari i plastične obloge moraju biti napravljeni od materijala koji su najmanje standardne za hranu i ako se voda koristi za ljudsku upotrebu, plastični materijal mora obavezno da ispunjava zahteve standarda za pijaću vodu. Kod proizvodne rezervoara ekstruzijom ili rotaciono livenje jedna je od retkih industrija koja poseduje sveobuhvatan standard koji pokriva i korišćene sirovine, kao i proizvodnju i izradu dovršenih rezervoara za vodu.

Polietilen (Poli) je nerozivni materijal rezervoara dizajniran za dug vek. Polietilen neće korozirati ili pretrpeti koroziju kao što će to metal i beton tokom njihovog radnog veka. Rezervoari od polietilena su lagani i laki za rukovanje – nije potrebna teška oprema.

Mi immo alate dužine 6, 5 metara i rezervoare velike zapremine pravimo u jednom komadu. Nemaju spojeve ili šavove gde je deo rezervoara zavaren zajedno, i ne koriste se zaptivna sredstva za spajanje bilo kog dela rezervoara.

Polietilenski rezervoari se mogu reciklirati na kraju njihovog veka trajanja. Reciklirana plastika ne može se koristiti ponovo za rezervoare za vodu, jer propisi o pitkoj vodi omogućavaju samo upotrebu netaknute plastike. Međutim, postoje mnoge druge aplikacije za recikliranu plastiku.

Materijali za rezervoare

Materijal od koga se izrađuje rezervoar uglavnom je stvar ličnih preferencija. Ni beton ni plastika nisu apsolutni pobednici. Plastični rezervoari su mnogo isplativiji od betona, dugotrajniji su i jednostavniji za ugradnju.

Betonski rezervoari

Betonski rezervoari se stvaraju ili oblikovanim (ili prefabrikovanim) postupkom ili malterisanim postupkom. Plastični rezervoari su mnogo jači i izdržljiviji.

Uglavnom su pod zemljom. Estetski, zakopavanje uklanja ono što može biti mrlja u pejzažu.
Čuva hladnjiju vodu zbog izolacione vrednosti betona.

Preuređenje novih otvora u rezervoar nije lako. Rezervoar može biti oštećen od zemljotresa. Oni su skuplji za izgradnju i instaliranje od plastičnih rezervoara.

Plastični rezervoari za vodu

Plastični rezervoari su napravljeni od UV polietilena hrane.

Plastičnim rezervoarima je lako upravljati. Relativno je jednostavno urediti naknadu. Budući da se mogu malo saviti, plastični rezervoari mogu da izdrže zemljotrese. Oni su puno isplativiji od betonskih rezervoara za kupovinu i instaliranje. Rezervoari se mogu ukopati u zemlju do 1 metra

Plastični rezervoari za skladištenje ne mogu biti u potpunosti zakopani.

Popravke i održavanje

Betonske cisterne treba da se operu cementa svakih nekoliko godina kako bi se sprečilo ispiranje kreča u vodu.

Plastične cisterne zahtevaju minimalno održavanje, osim uklanjanja nakupljanja sedimenata svakih nekoliko godina ili po potrebi.